Kort oppsummert
Lønnsmessig behandling hos arbeidsgiver
Dersom en ansatt med avtale om bindingstid ønsker å slutte før denne er utløpt, vil en andel av av den økonomiske støtten som er gitt stå som rest på slutt-tidspunktet. Avtalen bør beskrive hvordan denne forholdsmessigen andelen skal beregnes og gjøres opp.
Dette kan for eksempel gjøres ved at arbeidstakeren må betale tilbake hele eller en andel av restbeløpet, enten som en engangssum eller i månedlige avdrag. Det er vanlig at det står i avtalen at hele det gjenværende beløpet forfaller til betaling siste dag i oppsigelsestiden og at det kan trekkes i sluttoppgjøret til den ansatte. Ofte må disse alternativene kombineres for å dekke hele restbeløpet. Dersom trekk i lønn og/eller feriepenger ikke er omtalt i bindingsavtalen, må det lages en egen avtale for dette, se Trekk i lønn og feriepenger.
Tidligere arbeidsgiver som mottar tilbakebetalingsbeløpet skal ikke rapportere dette på den ansatte, men kun korrigere grunnlaget for beregning av arbeidsgiveravgift i a-meldingen, jf Skatte-ABC. Hva denne arbeidsgiveren rapporterer i a-melding av lønn og ytelser og dermed skattegrunnlag for den ansatte, skal ikke endres av at det foretas en tilbakebetaling. Isteden skal arbeidsgiver sende en bekreftelse til den ansatte om at tilbakebetalingsbeløpet er mottatt. Den ansatte må selv korrigere i skattemeldingen i tilbakebetalingsåret og oppbevare bekreftelsen mottatt fra tidligere arbeidsgiver som dokumentasjon.
Dersom ny arbeidsgiver ønsker å påta seg den økonomiske delen av denne forpliktelsen, skal dette innberettes på den ansatte som lønn,se avsnittet Lønnsmessig behandling hos ny arbeidsgiver.