Innledning
Hvem blir avgiftspliktig?
Merverdiavgiftsregistrerte virksomheter
Både avgiftspliktig omsetning og omsetning unntatt fra loven
Ikke merverdiavgiftsregistrerte virksomheter
Utenlandske næringsdrivendes salg av varer til Norge vs. salg av varer i Norge
Ved omsetning av varer fra utenlandske næringsdrivende til kunder i Norge vil det kunne anses enten som salg til Norge fra utlandet (eksportsalg til Norge) eller ordinær innenlandsk omsetning.
Utenlandske næringsdrivende er registreringspliktige i Norge ved omsetning som er omfattet av merverdiavgiftsloven. Næringsdrivende som omsetter varer til kunder i merverdiavgiftsområdet fra områder utenfor merverdiavgiftsområdet, det vil si eksportsalg til Norge, er ikke registrerings- eller avgiftspliktige i Norge.
Ved salg av varer vil det i de fleste tilfeller ikke råde tvil om omsetningen er til Norge eller foregår i Norge, men det kan blant annet ved postordresalg og netthandel til norske forbrukere være behov for en nærmere vurdering. I utgangspunktet er ikke postordresalg og netthandel fra utlandet til norske forbrukere å anse som omsetning i Norge. Omsetningen kan imidlertid være innrettet på en slik måte at den anses for å være innenlandsk omsetning.
Skattedirektoratet legger til grunn, i samsvar med Ifi OY Fotolabo Club, at stedet for kjøpsrettslig levering ikke er avgjørende i seg selv. Ifi OY-dommen gjaldt et finsk selskap som drev virksomhet med fremkalling og kopiering av film, samt salg av fotorelaterte produkter. Selskapet distribuerte ferdig frankerte og adresserte bestillingsposer for fremkalling av film til norske forbrukere. Selskapet hadde også en internettside som henvendte seg til norske forbrukere, og bestillinger ble sendt til en postboksadresse med adresse Gardermoen. Faktura ble sendt sammen med de ferdige bildene, og betaling skjedde i norske kroner til en norsk bankkonto. Selskapet hadde norsk kundeservice, og det fremgikk ikke av bestillingsposene eller av selskapets markedsføring for øvrig at filmene ble fremkalt og kopiert i Finland. Dertil kom at stedet for kjøpsrettslig levering var i Norge. Ifi OY hadde foretatt en fullstendig og eksklusiv tilpasning til det norske markedet, og det var videre ikke synbart for kundene at de ikke handlet med en norsk virksomhet.
Om omsetningen er ordinær innenlandsk omsetning avhenger av hvilken tilknytning det er mellom omsetningen og Norge. Momenter som taler for innenlandsk omsetning er:
- virksomheten er særskilt innrettet mot det norske markedet
- markedsføringen er rettet mot norske kunder, som for eksempel norsk reklamemateriale, "no".domene o.l
- kundekontakt skjer i Norge
- varene er tilpasset det norske markedet
- leveringen finner kjøpsrettslig sted i Norge.
Høyesterett henviser i dommen også til fordeler ved 350-kronersgrensen, som ble opphevet fra 1.april 2020. Se nærmere om oppdaterte regler for varer av mindre verdi hvor reglene er endret i 2020.
Se også BFU 54/06 Avgiftsplikt for utenlandsk selskap som omsetter varer til norske forbrukere via landkodetoppdomenet.no og BFU 54/07 Utenlandsk netthandelselskap som omsetter til forbrukere i Norge.
Dropshipping
Hva er dropshipping?
Dropshipping er en "forretningsmodell" med en nettbutikk uten lager. Når kundene bestiller varer fra nettbutikken, vil nettbutikken som regel ha en avtale med en eller flere leverandører, der disse sender varene direkte til nettbutikkens kunder.
Fordelen med denne forretningsmodellen er i hovedsak at nettbutikken slipper lagringskostnader, og unngår risikoen ved å kjøpe inn et varelager. Det er imidlertid også en del utfordringer med denne modellen.
Ved bruk av dropshipping er det risiko for at nettbutikkens kunder må betale mva to ganger (både ved betaling i nettbutikk og når varen mottas fra transportøren). For å unngå dette er det vanlig å avtale at avsenderen i utlandet påfører nettbutikkens navn som fakturamottaker på tolldokumentene. Nettbutikken vil da motta tolldokumentene som danner grunnlaget for dennes mva-rapporteringen, mens kunden mottar varen. Dersom nettbutikkens virksomhet ikke er blitt mva-registrert ennå, må transportøren utføre fortollingen og legge ut mva for nettbutikken.
Hvis kundene befinner seg i utlandet skal nettbutikken ikke beregne norsk mva på salgene, da salg til utlandet regnes som eksport selv om varen ikke er innom Norge. Eksport er fritatt fra norsk mva. Dette betyr at nettbutikken må sørge for å ha et betalingssystem som kan skille mellom norske og utenlandske kunder. Det vil også kunne være kompliserte problemstillinger knyttet til merverdiavgift, eller tilsvarende avgifter, dersom leverandøren og kunden begge er innen samme avgiftsområde (for eksempel EU).
Merverdiavgift og registreringsplikt i Norge
Skatteinfo 8/22 har skrevet en artikkel om dropshipping som beskriver ulike plikter som kan oppstå forbindelse med en slik modell, deriblant mva behandling ved ulike scenarioer. Deler av artikkelen er gjengitt nedenfor.
Salg av varer utenfor merverdiavgiftsområdet
I de tilfeller omsetningen i sin helhet finner sted utenfor mva-området kommer ikke norske mva regler til anvendelse. Dersom dropshipperne selger sine varer globalt, men produktene verken er fysisk hjemmehørende eller på et lager i Norge skjer det ingen inn eller utførsel til/fra mva området. I slike tilfeller fastsettes eventuell merverdiavgift av de aktuelle lands regler.
Forretningssted i Norge
I noen tilfeller utøver den næringsdrivende omsetningsvirksomhet som utelukkende finner sted utenfor merverdiavgiftsområdet, dvs. utenfor lovens geografiske virkeområde etter § 1-2. Dersom virksomheten drives fra forretningssted i merverdiavgiftsområdet, og omsetningen er av et slag som omfattes av merverdiavgiftsloven, er det antatt at registrering skal finne sted, jf. mva håndboken.
Salg av varer innenfor merverdiavgiftsområdet
Omsetning av varer i en nettbutikk til kunder i mva området utgjør innenlands omsetning og er omfattet av norsk mva lov og skal avgiftsberegnes deretter.
I en situasjon hvor varene sendes fra et lager utenfor merverdiavgiftsområdet til en norsk kunde, og kunden selv står som importør (mottaker) av varen, kan det medføre at kunden blir belastet med merverdiavgift to ganger (utgående merverdiavgift på faktura fra den norske nettbutikken og innførselsmerverdiavgift). For å forhindre at kunden blir
belastet med dobbel merverdiavgift, må den norske nettbutikken stå som importør av varen. Dersom den norske nettbutikken står som importør vil merverdiavgiften fra leverandøren være fradragsberettiget, jf. mval. § 8-1.