Adgang til kulturarrangementer
Omsetning og formidling av tjenester i form av adgang til kunst og kultur arrangementer er unntatt fra loven, se mval. § 3-7 (1).
Det er viktig å understreke at unntaket går på selve innholdet i opplevelsen og ikke etablissementene, arrangørene eller lokalene hvor utførelsen av kunsten/kultur utøves for eksempel billetter til en teaterforestilling kan omsettes uten mva selv om forestillingen ikke blir vist på et teater.
Dette gjelder blant annet:
- Teaterforestillinger, herunder musikaler, revy-, kabaret- og stand-up-forestillinger
- Operaforestillinger
- Ballettforestillinger, samt andre former for dans som f.eks. jazzdans og folkedans
- Konserter
- Sirkus
- Omreisende tivolier
- Dansetilstelninger med levende musikk
- Datatreff eller lignende arrangementer, rettet mot barn og ungdom, som kjennetegnes ved at deltagerne betaler adgangsbilletten for selv å kunne delta aktivt i det som skjer på arrangementet
Mva-unntaket omfatter også programmer, suvenirer ol. av bagatellmessig verdi, fmva. § 1-3-6, som omsettes med slike tjenester.
I UTV 2013/1740 legger Skattedirektoratet til grunn av vilkåret for unntaket er at formidlingen av kunst og kultur må være hovedelementet i forestillingen. Se også UTV 2005/944.
Unntak
Det er enkelte tjenester innenfor kunst og kultur som ikke omfattes av unntaket i loven, mval. § 3-7 (listen er ikke uttømmende):
- Striptease
- Adgang til de to øverste divisjonene i fotball for menn og øverste divisjon i hockey for menn
- Kinoforestillinger
- Prisutdelingsshow, UTV 2013/1740
- Adgang til diskotek
- Dansetilstelninger uten levende musikk
- Bemanning av garderobe
- Vakttjenester
- Underholdningsautomater på tivoli
- Servering av mat og drikkevarer
Tjenestene som ikke er omfattes av mva-unntaket skal mva beregnes med alminnelig sats, se mval. § 3-1 og mval. § 5-1. I tillegg må det understrekes at reklame som er en del av f.eks. et program med bagatellmessig verdi og salg av andre varer (non-food) f.eks. leketøy på tivoli ikke omfattes av mva-unntaket og er en avgiftspliktig etter mval. § 3-1.
Strømming av arrangementer over internett
Kunstnerisk fremføring over internett
Skatteetaten har i en veiledende uttalelse, SKD 060122 uttalt seg om avgiftsplikt ved strømming av arrangementer over internett. I de videre gjengis essensen i uttalelsen. Vi gjør oppmerksom på at uttalelsen er veiledende og kun gir uttrykk for etatens syn på de spørsmålene som er stilt, basert på framlagt faktum. Dette innebærer at konklusjonen ikke er bindende verken for innsender eller skatteetaten.
Direktestrømming av konsern i samtid
Omsetning og formidling av tjenester i form av adgang til teater-, opera- og ballettforestillinger og konserter er unntatt fra merverdiavgiftsloven, jf. mval. § 3-7 første ledd. Med «adgang til» menes både rett til fysisk tilstedeværelse på de nevnte arrangement på et nærmere geografisk sted i merverdiavgiftsområdet og direktestrømming over internett.
Det må kunne legges til grunn at en forståelse av lovgivers intensjon med unntaket i mval § 3-7 første ledd, er at unntaket omfatter de tilfeller hvor tilhører(kunden) får anledning til å se og høre konserten i samtid (dvs. direkteoverførte signaler fortløpende av konserten mens konserten utføres fysisk), uavhengig av hvor tilhøreren befinner seg geografisk.
Forsinket strømming av opptak - ikke direkte
Strømming av et opptak som sendes forskutt (forsinket) eller et opptak som strømmes opptil flere ganger på oppsatte tidspunkt vil falle utenfor unntaket i mval. § 3-7 første ledd. Vederlag for slike tjenester er avgiftspliktig etter hovedregelen i mval. § 3-1 første ledd med 25 %.