Kort oppsummert

Sponsing med motytelse

Sponsormottakeren er den som mottar spons (eks. penger) og omsetter en motytelse (f.eks reklametjeneste) til sponsoren. Sponsoren er den som sponser/gir penger og samtidig kjøper en reklametjeneste.

Hvis sponsorbeløpet er større enn motytelsen sponsormottakeren yter, eller det ikke eksisterer noen motytelse fra sponsormottakeren, blir deler av beløpet eller hele beløpet ansett som en gave. Sponsing som gave er omtalt i eget avsnitt.

Sponsormottaker

Merverdiavgift

Det er sponsormottakeren som omsetter motytelsen. For eksempel når et idrettslaget reklamerer for sponsoren på stadion eller drakter. Sponsormottakeren omsetter da en reklametjeneste og mottar samtidig sponsing som betaling for denne tjensten.

I tilfeller der reklameverdien henger sammen med sponsorbeløpet blir det ansett som omsetning av reklame som er avgiftspliktig, jf. mval. §3-1. Dersom vederlaget (sponsorens betaling) helt eller delvis består av annet enn vanlige betalingsmidler, er beregningsgrunnlaget prisen på den leverte ytelsen. Slik byttehandel anses avgiftsmessig som to salg og som må vurderes hver for seg i henhold til merverdiavgiftslovens bestemmelser. Se mval. § 4-3 og MVA-håndboken

Sponsorinntekter som passerer beløpsgrensene i mval. § 2-1 utløser avgiftsplikt etter mval. § 3-1 dersom motytelsen (tjenesten mottaker yter til sponsor) er en avgiftspliktig vare eller tjeneste, som for eksempel reklametjeneste.

Dersom mottaker av sponsormidler omsetter (yter) en avgiftsunntatt eller avgiftsfritatt vare eller tjeneste (motytelse) til sponsor skal sponsorinntektene faktureres uten merverdiavgift. Motytelsen kan f.eks. være en avgiftsunntatt undervisningstjeneste.

Legg merke til at i det tilfellet der sponsoren er en utenlandsk næringsdrivende og motytelsen er reklametjeneste (fjernleverbar tjeneste), vil sponsorinntekten være avgiftsfri jf. mval. § 6-22 (2).

Skatt

Sponsorinntekter med en motytelse, som f.eks. reklame, er skattepliktig inntekt uavhening om den stammer fra virksomhet eller kapital jf. sktl. § 5-1.

Dersom det gjelder sponsing av en idrettsutøver må det vurderes om idrettsaktiviteten skal anses som lønnsarbeid, virksomhet eller ikke-økonomisk aktivitet etter de alminnelige reglene om virksomhet.

Følgende fremgår av Skatte-ABC - Idrett punkt 2 og 3:

  • Idrettsutøvere som mottar lønn eller driver virksomhet, er skattepliktige for alle fordeler vunnet ved idretten. Skattlegging skal foretas uansett hvem som har ytt fordelen (idrettslag, supporterklubb, firmaer, privatpersoner osv.), når ytelsen må anses oppnådd pga. idrettsutøvelsen.
  • Idrettsutøvere som ikke driver virksomhet eller mottar lønn, men som likevel mottar fordeler på grunn av idrettsutøvelsen, vil kunne være skattepliktige for fordelene. For eksempel reklameinntekter, premieinntekter mv., kan det normalt legges til grunn at det ikke foreligger skattepliktig fordel. Se nærmere om dette i Skatte-ABC - Idrettsutøvere, ikke-økonomisk aktivitet

Sponsoren

Merverdiavgift

Avgiftspliktige sponsorkostnader vil være fradragsberettiget for inngående merverdiavgift for alle sponsorer som er registrert i mva-registeret, se mval. § 8-1 og evt. begrensninger i fradragsretten i mval. § 8-3. Inntekter og kostnader forbundet med sponsoravtaler skal inntektsføres og kostnadsføres til virkelig verdi.

Skatt

Sponsorkostnader er fradragsberettiget i den utstrekning de kan sies å ha reklameverdi, jf. FSSD § 6-21-5. Det må altså foreligge tilstrekkelig tilknytning til skattepliktig inntekt for at kostnadene skal være fradragsberettiget. Dersom sponsorkostnadene inneholder et gaveelement, dvs. at reklameverdien er lavere enn sponsorkostnadene, se temaet Sponsing som gave.

F.eks. vil kostnader som påløper for bilforhandlere som stiller biler til disposisjon for idrettsutøvere, i alminnelighet være fradragsberettigede, idet ordningen vanligvis må anses som reklametiltak basert på forretningsmessig grunnlag.

Reklameverdien avhenger av hva slags type virksomhet bedriften (sponsoren) driver. Et selskap som kun investerer i aksjer og ikke har utadrettet virksomhet vil f.eks ikke ha noen reklameverdi av reklameplass i en idrettshall. Dette vil kunne være annerledes for et selskap som selger varer og tjenester.

Sponsing av nærstående

I de tilfeller der det inngås sponsoravtaler mellom nærstående (f.eks. AS'et til mor/far sponser datter/sønn), må det vurderes om avtalens betingelser og vilkår tilsvarer det som er vanlig mellom uavhengige parter. På samme måte som over vil sponsorkostnadene være fradragsberettiget i den utstrekning de kan sies å ha reklameverdi.

Stikkord: prosent

Sponsing - uten motytelse (gave)